EXCLUSIV VIDEO| Postul Crăciunului începe miercuri. Ce spune Părintele Cărămizaru despre semnificația acestei perioade: „Urcăm spre înaltul Cerului”

Publicat: 15/11/2023, 09:30

Postul Crăciunului, un post al bucuriei, începe miercuri, 15 noiembrie şi durează 40 de zile, ultima zi fiind pe data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Prima zi cu dezlegare le peşte din Postul Crăciunului este pe 21 noiembrie, la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Părintele Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București, a explicat, pentru Gândul, ce semnificație are Postul Crăciunului, dar și cum ne pregătim pentru intrarea în Împărăția lui Dumnezeu, cu ajutorul acestui „demers duhovnicesc.”

„Vedeți cât de repede se succed posturile în viața noastră și cât de repede se succed și sărbătorile în viața noastră”

„Asta arată că timpul trece repede și Mântuitorul spune să umblăm bine cât este ziuă, adică atâta timp cât suntem în viață aceasta călători. În Împărăția lui Dumnezeu este soare de-a pururi și este zi de-a pururi și atunci noi ne pregătim pentru acel spațiu superior existențial pe care îl denumim «Împărăția Cerurilor» sau Împărăția lui Dumnezeu și prin acest demers duhovnicesc atât de frumos, de lin pentru cel care alege să țină post.

Știm ce este postul. Cuprinde aceste două aripi ale unui trup duhovnicesc: partea aceasta fizică, materială, abținerea de la anumite alimente și partea cea mai importantă, desigur, cea spirituală, care ne face să urcăm spre înaltul cerului”, a spus parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou.

„Postul este întâlnirea comunională cu Dumnezeu”

Părintele paroh a specificat că „biserica nu ne obligă să ținem post, ne recomandă și nu de la ea putere, ci puterea este de la Dumnezeu.”

„Cunoscători de Dumnezeu, prieteni cu adevărat ai lui Dumnezeu, așa cum am spus, printr-un demers liber, pentru că biserica nu ne obligă să ținem post, ne recomandă și nu de la ea putere, ci puterea este de la Dumnezeu, de la Iisus Hristos, cel care a ținut post ca să ne arate cât de mult ne iubește și să ne arate și un drum, un drum plin de lumină.

Sigur că la orizont vedem o sărbătoare strălucitoare, o sărbătoare cu adevărat a bucuriei: Nașterea după trup a Fiului lui Dumnezeu pe pământ și ne întrebăm de ce mai ținem post că postul parcă îl legăm cu ceva care este mai trist.

Ne gândim la vremea Paștilor când așteptăm supliciul Mântuitorului, răstignirea și moartea sa, dar acum așteptăm nașterea pruncului din Betleem. Postul este bucurie, nu este tristețe, este așa cum am spus, o alegere liberă, dar în același timp este o mare bucurie. Este întâlnirea noastră comunională prin rugăciune, prin participarea la viața sfântă a Bisericii, la viața liturgică a Bisericii și prin virtuți, într-o întâlnire superbă, comunională cu Dumnezeu. Despre asta este vorba”, a conchis părintele.

„Postul ar putea fi o dietă duhovnicească”

Părintele Emil Cărămizaru spune că postul este o „dietă duhovnicească”, benefică atât pentru trup, dar mai ales pentru sufletul credinciosului.

„Este un post ușor de ținut pentru că avem, așa cum sunt denumite, dezlegările la pește, în anumite condiții, la untdelemn și vin ceva mai des, dar trebuie să ne gândim și la faptul că este frig, pământul nu mai rodește cum rodește primăvara sau vara și din acest punct de vedere este mai greu.

Important este să avem sufletul despovărat de greutățile lumii acestea, de grijile lumii, de patimile lumii, să ne spovedim, să ne împărtășim și având pace lăuntrică, celelalte se adaugă, iar starea aceasta de abstinență trupească, de abținere de la alimente, așa cum recomandă biserica, este una benefică și pentru trup pentru că și el are nevoie de puțin aer curat și acest aer curat, între ghilimele, îl primește printr-o postire autentică, conștientă.

Nefiind vorba cumva de vreo dietă. Este vorba de o dietă duhovnicească, dacă îi putem spune așa, aceea a întâlnirii noastre reale cu Dumnezeu prin post, rugăciune și fapte bune. «Cine iubește, cel care dorește să vină după mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze mie» . Atunci totul este bucurie, pentru că noi suntem cu adevărat prezenți în această biserică, biserică construită din suflete, a Învierii lui Hristos și atunci este Biserica Mântuirii și a bucuriei”, a mai spus părintele paroh Emil Cărămizaru.

CITEȘTE ȘI:

Alimente care înlocuiesc carnea în Postul Crăciunului. Ce recomandă în post nutriționistul Virgiliu Stroescu

Când începe postul Crăciunului în 2023. Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×